Mont Ventoux 2014

Zaterdag 21 juni 2014

De startdag van de campagne 2014 vond plaats in Sporta Centrum in Tongerlo op Zaterdag 23 oktober 2013.
Om te beginnen hebben wij met een groepje van Transplantoux een fietstocht gedaan van 50 km.
Zo was het vorig jaar.
Schitterend weer. Na 6 deelnemingen, 9 maal de berg bedwongen.

2014. 7e deelneming en 10e keer de organisatie van Sporta. Ik hoop een 10e keer op de top te staan.

Donderdag 19 juni: afreis
Om 5 uur in de morgen bij mij thuis in Eeklo vertrokken en Koen opgehaald in Gent. Samen naar Merelbeke bij Geert om van daar uit te vertrekken richting Aubignan.
Ons verblijf is opnieuw in het vakantiecentrum ” Les Demeures du Ventoux” waar wij na een voorspoedige reis in de late namiddag aankomen.

Vrijdag 20 juni: aanmelding
In de voormiddag doen we boodschappen en houden ons op het gemak.
Na de middag nemen we de fiets en rijden we in groep naar Bédoin om ons aan te melden.
We krijgen daar onze rugzak met toebehoren, alsook de omslag met onze officiële zaken zoals fietsplaatje, polsbandje, enz…
Er moeten ook een aantal foto’s gemaakt worden van de groep Transplantoux voor de pers en ook voor De Zondag (gratis krant op zondagmorgen bij de bakker)
Om 19 uur de fiets ingeladen om de volgende dag vroeg te kunnen vertrekken.

Zaterdag 21 juni: de dag van de waarheid
Reeds om 6 uur in de morgen uit de veren, na een kattewasje, 2 rijsttaartjes naar binnen gewerkt met chocomelk en daarna nog een yoghurt.
Om 7 uur vertrokken naar Bédoin met de wagen en om 7.35 uur gestart aan het grote avontuur: beklimming nummer 10.
De beklimming is tegen de verwachting zeer vlot verlopen en omstreeks 10.30 uur stond ik boven op de top. Al bij al met regelmatig rusten is het mijn beste tijd ooit. Volgens mijn gps heb ik over de 21 km 2.45 uur gefietst. Alhoewel tijd voor mij geen rol speelt zegt dit toch zeer veel over mijn gezondheid en conditie.

Na de nodige babbeltjes en vooral het genieten van de sfeer daar boven ben ik terug afgedaald naar Bédoin en nadat de innerlijke mens wat terug aangesterkt was ben ik vertrokken voor de Vintoux.
De Vintoux
is een tocht die er dit jaar bijgekomen is ter gelegenheid van de 10e editie. Er kon gekozen worden voor een tocht van 56 km met start in Malaucène of een tocht van 48 km van uit Bédoin. Onderweg was er mogelijkheid om een aantal wijnhuizen te bezoeken met proeverij.
Ik ben in Bédoin vertrokken en een gedeelte van de Vintoux gereden. Na het bezoek aan het eerste wijnhuis heb ik wijselijk besloten om terug naar Aubignan te fietsen. De extreem hoge temperatuur (35°) zorgde ervoor dat mijn kledij kletsnat was en dat is niet leuk om mee te fietsen.
Bij aankomst heb ik een heel gezonde douche genomen en er een goeie op gedronken.
Ondertussen was Geert ook terug van zijn Ventoux.
We hebben de dag afgesloten met een heerlijk avondmaal bereid door onze meesterkok Koen en met een zeer goed gevoel tussen de lakens gekropen. Niet tussen de dekens want daar is het het hier veel te warm voor.

Zondag 22 juni: nagenieten
Bij een bijna tropische temperatuur maken wij er een autotocht van met z’n drieën.
Via Carpentras fijden we achtereenvolgens naar Mazan en Mormoiron naar Villes sur Auzon waar we rechts de Gorges de la Nesque binnenrijden.
Een heel mooi parcours dat we vorig jaar met de fiets deden. Langs heel veel bochten, tunnels en uitkijkpunten komen we in Sault en zijn daar juist gepast om na een wandelingetje te middagmalen.
We besluiten om dan de Mont Ventoux op te rijden (met de auto) en zo naar Malaucène af te dalen.
Het weer is weerom prachtig maar iets minder dan de dag ervoor. Er hangt in de verte min of meer een sluier.

Maandag 23 juni: fietsen bij tropisch weer.
Nadat Koen om 9 uur vertrokken was met Luc en Bart, richting België, hebben wij ons aangekleed, de fietsen op de auto gezet en zijn richting Bédoin gereden. Op de parking bij het binnenkomen van het dorp werden de fietsen afgeladen en hebben we een mooie fietstocht gemaakt langs allemaal kleine wegen met nu en dan wat stijgen en dalen.
De tocht ging van Bédoin naar Flassan en Mormoiron om zo terug te keren naar Bédoin. Onderweg reden we door de wijngaarden. Ook veel rijpe kersen, abirokozen en perziken hadden we op onze weg.
Bij aankomst in Bédoin hadden we 24 km op de teller. Geert heeft zijn fiets opgeladen en is naar ons huisje teruggekeerd. Ik heb nog wat nagenoten in Bédoin en ben dan ook afgezakt naar ons huisje, weliswaar met de fiets.
Alweer een heel mooie dag.

Dinsdag 24 juni: dubbel genieten
Reeds vroeg vertrokken met de fietsen op de auto.
We hebben 3 fietsroutes gereden in combinatie.
1. fietsroute nr. 12: De la Source à la Venise Provençale – 21 km.
2. fietsroute nr. 11: Balade sur les rives de la Sorgue – 27 km.
3. fietsroute nr: 14: Entre vignobles et vergers – 16 km.
In totaal dus 64 km fietsen, wij hebben er 66 km over gedaan op 3.30 uur en dit bij een temperatuur van 35°.
Zeer mooie streek, hoofdzakelijk vlak en hier en daar iets stijgen en dan ook dalen.
Heel veel fruit zoals: appels, peren, pruimen, abrikozen en kersen. Ook meloenen, asperges, aardbeien en augurken.

Woensdag 25 juni: de laatste rit
In de vroege morgen worden we gewekt door een klank en lichtspel met hevige regen (onweer) Om 8 uur is het over en om 10 uur schijnt de zon opnieuw en dat is een teken om te gaan fietsen. We maken vandaag een grotendeels vlakke rit. We vertrekken in Aubignan naar Sarrians en vervolgens naar Courthézon en dan de autostrade over naar Chateauneuf-du-Pape. We fietsen door hele mooie wijngaarden. Na een stop in Chateauneuf-du-Pape gaat het richting Jonquières en vervolgens langs een heel mooi aangelegd fietspad op een oude spoorweg bedding terug naar Sarrians en Aubignan. Terug 68 km op de teller.

De mooie week werd afgesloten met een 4 gangen diner.
Het aperitief was een Leffe met een hapje. Het voorgerecht was visfilet met salade en tomaatjes en een glaasje witte wijn.
Het hoofdgerecht was mosselen op zijn Provencaals met bruin brood en een glaasje witte wijn. Als afsluiter was er nog citroensorbet maar dat was voor later op de avond.

Na dit heerlijk diner kwam het vervelenste van gans de week. De auto moest ingeladen worden zodat wij de volgende morgen op een redelijk uur zouden kunnen vertrekken richting België. Er was de voorbije dagen heel wat wijn aangekocht en deze moest allemaal in de auto. Probleem was dat de auto een paar honderd meter verder op de parking stond.

Donderdag 26 juni: terugreis
Zeer vroeg uit de veren en ons huisje ontruimt om omstreeks 8 uur de terugreis te kunnen aanvatten. Aanvankelijk verliep de terugreis zeer vlot, maar toen we België binnen reden, reden we van de ene file naar de andere met het gevolg dat we over de laatste 200 km, 4 uur gedaan hebben.

Mijn 7e deelname is de mooiste geweest.
10 keer de Mont Ventoux beklommen in 7 jaar tijd.
5 x Bédoin, 4 x Sault, 1 x Malaucène.
Open vraag: wat volgend jaar?