16e fietsvierdaagse Vakantiegenoegens Eeklo

Van zondag 9 september tot en met woensdag 12 september 2007.

Dit jaar viel de keuze op Hotel NOBIS, Nobisweg 1, 5721 (VA) ASTEN in Nederland,
halverwege tussen Eindhoven en Venlo.

Het Hotel NOBIS beschikt over ruime, nette kamers en is modern opgevat met zeer veel lichtinval.
Er is een binnenzwembad, een fitnesscentrum en een sauna. Het restaurant serveert heerlijke maaltijden, de ene keer met bediening, de andere keer is er keuze buffet. Elke morgen is er keuze uit verschillende soorten brood en broodjes met beleg naar eigen smaak. Keuze genoeg dus om er flink op te staan voor de fietstrip van de dag.

ASTEN: een schoonheid van een Peeldorp in de Brabantse Peel. Veel tijd om in het dorp te kuieren was er niet want wij waren gekomen om te fietsen. Op toeristisch gebied is Asten bekend om zijn Nationaal Beiaardmuseum en het Natuurhistorisch Museum. In de grote kerk tref je het Astronomisch kunstuurwerk aan. Asten wordt niet voor niets het Klokkendorp genoemd. Met een groepje van 27 dames en heren werd een mooi programma afgewerkt en er was zoals je in onderstaande fotoreportage zult zien, een zeer gemoedelijke en plezante sfeer bij de deelnemers.

Op zondag was iedereen verwacht om 14 uur voor een eerste fietstocht van 42 km rond de “Groote Peel”. Via het fietsknopennetwerk belanden wij in Neerkant voor een eerste rusthalte en een terrasje.

Bij fietstochten horen er ook technische problemen zoals een lekke band en aflopende kettingen.
Het Peellandschap kreeg het halverwege de 19e eeuw zwaar te verduren. De langgerekte lappen veengrond werden afgegraven voor het winnen van turf. Door het onttrekken van water ging het landschap er steeds slechter uitzien.
Pas toen de vraag naar turf afnam, kon de natuur zich herstellen en heeft deze zich ontwikkeld tot het huidige landschap.
Het meest vogelrijk gebied van West-Europa, met meer dan 200 soorten watervogels.
De Groote Peel mag zich sinds 1993 ‘Nationaal Park’ noemen vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de natuur.
Ook de nabijgelegen Deurnese Peel en Mariapeel zijn officieel erkend als “wetland”: dit zijn internationaal erkende broedgebieden en overwinteringsplekken voor watervogels.

Op maandag zouden wij de mooiste trip maken, ware het niet dat regen de spelbreker was. Niettegenstaande de talrijke buien hebben wij toch de voorziene tocht van 65 km kunnen rijden. Om half tien was er verzamelen voor de tocht “door bos en heide”.
We fietsten door verschillende heide- en bosgebieden zoals de Lieropse Heide, de Strabrechtsche Heide, Groote Heide, de rand van Heezeren Bos, Lange Bleek en terug via de Lieropse Heide en de Strabrechtsche Heide.
De Strabrechtse en de Lieropse Heide vormen een boeiend landschap dat bestaat uit één groot aaneengesloten heidegebied, omzoomd door uitgestrekte bossen. Nat en droog wisselen elkaar af. De schapen en koeien die in het gebied lopen zorgen voor een extra leuk uitzicht.
Tijdens de middagpauze ontkomen wij net aan een plensbui, genieten wij van een uitsmijter en is er ook gezelligheid troef.
Na de fietstocht en een heerlijke douche is er tijd voor een uitgebreid avondmaal in het restaurant.

Op dinsdag stond er terug een tocht van om en bij de 60 km op het menu.
We fietsen langs het fietsnetwerk door “DeStippelberg”. De Stippelberg ligt in het oosten van de gemeente Gemert-Bakel en is één van de grootste bosgebieden van Nederland.
Het meest bijzondere aan dit gebied is de “peelrandbreuk” die er nog te zien is.
Deze door twee schuivende aardlagen ontstane breuk vormt de grens tussen de hooggelegen natte Peelhorst en de lager gelegen drogere Centrale Slenk.
Brood, eieren, gebakken spek, bloedworst en appel of hetzelfde, waar de bloedworst vervangen is door champions.

Op woensdag, de laatste dag, stond een tocht van een goeie 50 km op het programma.

Het eindpunt van de laatste rit en tevens het einde van de fietsvierdaagse was in Asten zelf. Een wandeling door het stadje met bezoek aan een ijsjeszaak ronde het geheel op een passende wijze af . Er werden nogal wat foto’s van de groep gemaakt, eens te veel naar links, dan te veel naar rechts tot uiteindelijk de goede foto bekomen werd.

Dit was de fietsvierdaagse 2007.